Izolacioni materijali

U izolacione materijali spada čitav spektar proizvoda od glomaznih vlakana, kao što su kamena i staklena vuna, preko krutih penastih ploča poput stiropora i stirodura, pa do glatkih folija. Kabasti materijali sprečavaju sprovođenje toplote u šupljini zgrade, čvrste ploče od pene zadržavaju vazduh kako bi se smanjio protok toplote, dok visoko reflektujuće folije odbijaju zračeću toplotu dalje od životnih prostora.

A to su samo termoizolacioni materijali. Pored njih, prilikom gradnje se podjednako često koriste hidroizolacioni materijali, kao i materijali za zvučnu izolaciju.  

izolacioni materijali
termoizolacija

Termoizolacioni materijali

Kamena vuna

Kamena mineralna vuna je vrhunski toplotni izolator. Zahvaljujući poroznoj strukturi, ovaj materijal radi upravo ono što očekujemo od termoizolacionog materijala – zimi greje, leti hladi.

Ostale prednosti kamene vune:

  • Paropropusnost – “zid diše”
  • Zvučna izolacija
  • Samogasiv materijal
  • Trajno rešenje
 
kamena vuna
Staklena vuna

Staklena vuna nastaje od staklene šljake i peska odnosno od kvarca i krečnjaka i zbog toga se svrstava u grupu mineralnih vuna.

Ovaj izuzetni materijal ima odlične termičke karakteristike, laka je za manipulaciju, pakovanja su komprimovana i paletizovana, te zauzimaju manje prostora. 

Zbog svoje mekoće i elastičnosti, preporučuje se za izolaciju mesta koja nisu izložena pritisku, kao što su kosi krovovi, tavanice koje se ne koriste, pregradni zidovi, ventilisane fasade.

Krovne folije

Na prvi pogled, ne tako važni građevinski elementi. Međutim, radi se o neizostavnim elementima u današnjem modernom građevinarstvu, jer na mnogim pozicijama nije dovoljno ugraditi samo izolacioni materijal.

Krovne folije se dele na dve grupe, u zavisnosti od njihove namene i mesta gde se postavljaju:

1. Paropropusna-vodonepropusna folija – sprečava prodor kiše i snega u krovnu konstrukciju (stavlja se sa gornje strane izolacije, prema spolja). Takođe,omogućava vodenoj pari, koja je eventualno dospela u krovnu konstrukciju iz stambenog prostora, nesmetano otparivanje.

2. Parna brana – sprečava nagli prodor vodene pare iz grejanog prostora u krovnu konstrukciju, gde se može kondenzovati. 

krovne folije
Stiropor

EPS (ekspandirani polistiren) je izolacioni materijal koji se već niz godina potvrđuje u primeni u podovima, zidovima i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

Ovaj izuzetno ekonomičan izolacioni materijal znatno smanjuje troškove grejanja.

Stirodur

XPS (ekstrudirani polistiren) je termoizolacioni materijal čija primena garantuje značajnu uštedu energije. 

XPS nalazi svoju primenu upravo tamo gde postojanje ekstremnih opterećenja i prisustvo vlage postavljaju dodatne zahteve – u izolaciji temelja, podrumskih zidova, puteva,  klizališta, hladnjača itd.

Hidroizolacija

Hidroizolacioni materijali

Pojava vlage u našim domovima je česta pojava. Postoje veoma sigurni načini da se prodor vode zaustavi ili da se ona zadrži na onoj strani na kojoj nam je potrebna. Zbog toga, pre polaganja bilo kakvih obloga, važno je uraditi odgovarajuću i kvalitetnu hidroizolaciju.

Neki od proizvoda koji se često upotrebljavaju su lepkovi i hibridne mase za zaptivanje, silikonski i cementni hidroizolacioni premazi, vodoodbojna sredstva i gumene trake. 

U ponudi imamo hidroizolacione materijale od renomiranih proizvođača kao što su Ceresit, Sika i Mapei.

hidroizolacioni materijali
Zvučna izolacija

Materijali za zvučnu izolaciju

Moderna gradnja pored hidro i toplotne izolacije zahteva i pristojan nivo akustične izolacije kako bi se buka spustila na nivo prihvatljiv za svakodnevni boravak unutar nekog prostora. 

Materijali koji su se pokazali kao najefikasniji u zaustavljanju buke su azmafon i termosilent.

azmafon